söndag 16 juli 2017

Miljonär med ekologi...

Miljö och ekonomi.

Efter att ha funderat och räknat om och om igen, har jag kommit en häpnadsväckande slutsats.

Ju mindre du spenderar, ju mer miljövänligare är du.

Det är en positiv spiral när man väl förstår principen. Du minskar dina fasta och rörliga utgifter och satsar först på det. Det kostar lite nämligen. Rätt typ av boende där du är din egen herre på täppan. Du kan odla din mat, (enl. indiska experter räcker 1ha mer än väl för familj) Solceller för värmen och elen. Lånen skall betalas bort och man skall ha den snålaste småbilen som köps från KVD billigt.

Efter ett tag märker du att halvtidsjobb räcker mer än väl och då kan man vara lite kreativ och jobba från september till mars. Då blir skatten försvinnande liten. Kläderna köper du från myrorna och maten köper du alltid när det är extrapriser från lågprisbutiker.

Hur långt kan dra detta livsstil? Mycket långt. Det är liksom sport. Man utmanar sig själv hela tiden. Man skall nog passa på så att man inte blir för udda så det syns utanpå. Jag har en pågående race med en vän sedan 30 år tillbaka. Han är värre än jag. Vi har ungefär samma livssituation, gifta utan barn, hus på landet, husbil, personbil. Min rekord hittils är 90.000kr i utgifter per år inklusive allt. Han ligger konstant 20.000kr under. Men vi har övat länge att leva ekonomiskt. Jag skulle kunna dra in 10.000kr ytterligare genom att skippa utlandsresorna (2st med husbil) men jag tycker att det ger lite omväxling och är roligt.

100.000kr räcker således utmärkt för ett par. Om vi leker med tanken att båda försvärvsarbetar med normala löner, så begriper vem som helst att om överskottet går till indexfonder i en kapitalförsäkring så dröjer det inte många år för att bli totalt oberoende. Svårare än så är det inte. Man behöver inte drömma, utan man kan bli miljonär bara man har självdiciplin.

Vad har detta nu med miljön att göra? Juu, vi räknade just vårt miljöavtryck som det heter, dvs. hur många ton koldioxid man släpper ut per år.

I Stockholm är en typisk värde kring 11 ton/år/person. Vårt värde är 1.5ton. Alltså samma som FN:s mål för 2030, om jorden skall räddas. Man blir lite överraskad att vi är redan där, fast vi tycker genuint illa om miljöfanatiker.

Problemet med miljöpräster är just att de är fanatiker och inte tänker brett. De har förlorat den stora bilden. Man skall inte krångla till det. Miljöskatter förvärrar bara problemet, därför att de gör allting dyrare. Andra samband är att dyrt är lika med miljöovänligt. Samma sak som överdebitering betyder organisationens död på sikt.

Om ni begriper något av avanstående, det kräver faktiskt lite tankearbete, så förstår ni hur hopplöst illa det är i Sverige. Här skall allting vara dyrt. Dyrt är fint, tror folket. Dyrt är miljöovänligt, inget mer.

Inom organisations psykologi - där man formar strategier och principer - finns en vinnade koncept som alltid håller. IKEA praktiserar den, och några till. Enkel är den också. Den går utpå att underdebitera sina varor. Vansinigt kan man tycka, men det sätter i gång intressanta processer i organisationen om man vill överleva. Man skär konstant ned alla kostnader, samtidigt som kvaliteten inte får lida. Smartare tillverkning och konstruktion än konkurenterna och bra medarbetare. Inga marknadsföringskostnader, bra prylar/tjänster och köpare köar för att köpa. Jämför detta filosofi med den gänse Svenska....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar