lördag 22 april 2017

Frankrike går till val..

Frankrike går till val

Imorgon smäller det. Då väljs två kandinater som går vidare till slut valet om presidentposten. Ingen tror nämligen att någon får majoriteten redan i den första omgången nu i April. Inte ens LePen.

Folk är trötta på politikerna även i Frankrike, precis som i alla andra länder. Därför blir frankrikes andra valomgång intressant.

Huvudkandinaterna är Macron och LePen, om jag minns rätt. Bägge har ca 24% av rösterna enl. opnionsmätningarna. Sedan finns åtta kandinater till som har sammanlagd resterande 52% av rösterna. När deras kandinater försvinner i det första omgången då bara två går vidare till finalen, måste de rösta på någon av dessa två, fast det är egentligen inte deras kandinat från början. Eller, med lite raffinemang, man kan också resonera så här som många fransmän gör.

Säg att din kandinat försvann i den första omgången och att du hatar LePen men ogillar också starkt Macron. Då röstar man Macron eftersom hatet är starkare än ogillandet. Hänger ni med? Eller kanske inga starka känslor alls, men en av dessa kvarvarande har deklarerat sin ogillande mot homoäktenskap vilket sammanfaller med din åsikt. Då röstar du honom/henne. För Fransmannen gör inte som svenskar som skulle låta bli att rösta i andra omgången om deras kandinat var ute ur spelet, har de politiska åsikter då röstar de. Även om valet handlar mellan kolera eller pest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar